Τι θα γίνει με την εγγύηση των καταθέσεων από το κράτος ύψους 100.000;

Τι θα γίνει με την εγγύηση των καταθέσεων από το κράτος ύψους 100.000;

Αρ. Πρωτ. 13148/16.03.2011

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Εδώ και μήνες παρακολουθούμε μια συνεχή ροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό. Εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι έχουν φύγει στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους μεγαλύτερα των  25 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το άρθρο 6 του νόμου 3714/2008, αύξησε έγκαιρα το όριο εγγύησης των καταθέσεων στις 100.000 ευρώ. Σκοπός τότε ήταν να μην υπάρξουν διαρροές κεφαλαίων στο εξωτερικό εν όψει της επερχόμενης κρίσης. Η ισχύς εκείνης της διάταξης λήγει στις 31.12.2011.

Αυτές τις μέρες η χώρα μαστίζεται από μια απαράδεκτη ακατάσχετη φημολογία περί χρεοκοπίας  είτε του κράτους είτε κάποιων τραπεζών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένας τεράστιος αριθμός καταθετών να ανησυχεί και να αναζητά τρόπους να μεταφέρει τις καταθέσεις του στο εξωτερικό, πολλοί δε εκ των οποίων ήδη το έχουν κάνει.

Επίσης παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που έχουν γίνει για επαναπατρισμό κεφαλαίων, αυτό δεν κατέστη δυνατό και μία από τις αιτίες είναι και η ανασφάλεια των πολιτών για την εγγύηση των καταθέσεων.

Οφείλει, λοιπόν, άμεσα η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των καταθετών.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πόσα ακριβώς είναι τα ποσά των καταθέσεων, που έχουν εξαχθεί από τη χώρα από τις 5.10.2009 έως σήμερα;

- Αν προτίθεται να ανανεώσει έγκαιρα την περίοδο που το κράτος παρέχει εγγύηση των καταθέσεων και πέρα από τις 31.12.2011;

- Αν προτίθεται να αυξήσει το ποσό της εγγύησης των 100.000 ευρώ, ώστε να  εμπεδωθεί καθεστώς ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες όσον αφορά τις καταθέσεις τους;

Απάντηση Υπουργείου